3 kérdés a világ legnagyobb lottóiról és lottónyereményeiről

A lottózás világszerte népszerű. A digitális technológiának köszönhetően pedig bárhol, bármikor részt lehet venni egy lottósorsoláson és próbára tenni a szerencsénket! A lottózok között megtalálható a legtöbb ország nemzeti lottószelvénye, de vannak kifejezetten kontinentális és nemzetközi lottósorsolások is.

Hétről-hétre milliók izgulnak a televíziók előtt és árgús szemekkel figyelik, vajon szerencsét hoztak-e a kedvenc számaik? A játékosok nagyobb része viszont, már telefonon vagy interneten várja az eredményeket. A legtöbben csak a lottóhúzást követő pár napban ellenőrzik a számokat, de van, hogy csak hetekkel később értesülnek a jó hírről. Ha nem akar lemaradni a legfrissebb sorsolásokról, akkor nézz meg a világ legnagyobb lottóinak nyerőszámait!

Honnan származik a lottó?

A lottózás az olasz lotto szóból származik, aminek a jelentése sors és nyereményjáték. Az eredeti játék Genovában alakult ki. Akkor ugyan a golyók szenátorokat jelöltek meg és azok a szerencsések, akik ki lettek húzva képviselhették magukat és pártjukat a szenátusban. A szerencsejáték azonban akkor kezdődött, amikor elkezdtek téteket és fogadásokat kötni arra, hogy ki kerül be és ki nem. A fogadások szinte népszerűbbé és érdekesebbé váltak, mint maga a szenátus tagjainak jelentősége. Így külön irodák és irodahálózatok nyíltak sorra, egész Olaszország területén.

Magyarországon az Osztrák-Magyar Monarchia idején jelent meg a lottózás. A keleti, erdélyi területeken pedig még ehhez képest is később, ahol át is nevezték lutri-ra. Itthon jóval lassabban honosodott meg a lottózás, mint Olaszországban, ami valószínűleg az osztrák határ miatt volt. Mai napra viszont a megvásárolt lottószelvények sokszor a lakosság számát is meghaladják!

Mik a legnagyobb lottó sorsolások a világon?

A világ minden kontinensén van legalább egy hatalmas összeget ígérő, világszinten is ismert lottó sorsolás. Talán a legnépszerűbb és a leginkább ismert az amerikai MegaMillions és a Powerball. Amerikában a lottózók mindig az adott állam fennhatósága alá tartozik és nincs nemzeti lottó. Érdekesség pedig, hogy rengeteg weboldalon van lehetőség szelvényvásárlásra egy reklám megnézéséért cserébe.

Ugyan a világ top 10 legnagyobb lottónyereményét Amerikában osztották ki, a világ más részen is hatalmas nyeremények várják a szerencséseket. Az egy személy által elvitt legnagyobb nyeremény 1.537 milliárdot 2016-ban a MegaMillions Jackpot nyereménye fizette. Érdekesség, hogy az eddigi legnagyobb lottónyeremény azonban nem ez volt, hanem a 2016-ban a Powerball Jacpot összege, ami 1.586.4 milliárd dollár volt. Akkor azonban három szerencsés szelvény is volt, így a nyereményt el kellett harmadolni.

Európában sem kell azért csüggedni, ugyan ekkora nyereményekre tényleg nem szabad számítani, de azért az EuroMillions és az olasz SuperEnalotto sorsolásain hatalmas nyereményeket lehet hazavinni. Az EuroMillions eddigi legnagyobb nyereményét 2006-ban sorsolták ki a 183.millió eurót, amit akkor hárman is megnyertek. Ketten Franciaországban, egy személy pedig Portugáliában.

Ami a magyarországi lottószámokat illeti, 2020 márciusában elvitték az ország történelmének legnagyobb ötöslottó nyereményét, 6,431 milliárd forintot. Magyarországon a nemzeti lottósoroslásokon felül a nemzetközi szelvények is nagyon szépszerűek. 2019 februárjában például egy szerencsés magyarországi játékos nyerte meg az EuroJackpot, majd 2019 novemberében is megtörtént az eset újra, akkor majdnem 10 milliárd forintot nyert egy honfitársunk.

Hogyan lehet nemzetközi lottósorsolásokon részt venni?

A lottózó irodákban már régóta vásárolhatóak nemzetközi szelvények is. Azonban ilyenkor mindig fennáll a lehetősége, hogy a szelvény elvész, vagy a tulajdonos megfeledkezik róla. Az online lottózó weboldalakon azonban egyszerűen lehet szelvényt váltani, figyelni a nyerőszámokat és még emlékeztetőt is kaphat, ha Öné valamelyik szerencsés szelvény.

A digitális lottózók weboldalán könnyű regisztráció után bármilyen lottószelvényt megvásárolhat. Így nem kell tartania az átverésektől sem, illetve kedvére válogathat a világ legnagyobb lottózói között. A digitalizáció már lehetővé teszi, hogy akár otthonról versenybe szálljon az amerikai több milliárd dolláros Megamillions vagy Superball nyereményéért. Ráadásul, ha szeretne beállíthat automatikus szelvényeket is, így nem kell attól tartani, hogy elfelejti megrakni kedvenc számait.

Ezen felül pedig kedvére válogathat és játszhat kisebb és nagyobb nyereményekért is. Ráadásul teljesen anonim maradhat és a jóhírt csak azzal kell közölnie, akivel szeretné. Nyeremény esetén pedig az online felületen gyorsan tájékoztatást kaphat a teendőkről.

Ha még mindig nem tudja, hogy melyik nemzetközi sorsoláson vegyen részt, nézze meg a nézz meg a világ legnagyobb lottóinak nyerőszámait és nyereményösszegeit, ami biztosan kedvet csinál majd a játékhoz!